T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / DOĞUBEYAZIT - Doğubayazıt Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Özel Eğitim Hizmetleri Soru Cevap

Hangi Derslerden BEP Hazırlanması Gerekir?

Bireyselleştirilmiş eğitim programı özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin takip ettikleri program esas alınarak gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve performansları doğrultusunda hedeflenen amaçlara ulaşmaya yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programı olarak tanımlanmıştır. Öğrencinin tüm gelişim ve disiplin alanlarında gözlem, gelişim ve değerlendirme ölçekleri kullanılarak ve hedeflenen amaçların gerçekleşme düzeyi doğrultusunda değerlendirilir. Öğrencinin performansı performans değerlendirme araçları ile yapılır. Sınıf öğretmenlerinin öğrenciyi değerlendirirken tüm derslere ilişkin eğitsel performansını, alan/branş öğretmenlerinin de girmiş oldukları derslerdeki eğitsel performansını (neleri yapıp yapamadığının) belirlemesi gerekir. Öğrenci için hazırlanacak BEP'de ve yöneltme kararında bu değerlendirmeler esas alınır. Özetle bireyin sorumlu olduğu tüm derslerden değerlendirmesi alınır ve bu değerlendirme sonucunda ihtiyaç duyduğu derslerden BEP hazırlanır. (Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (g) bendi, Okullarımızda Neden Nasıl Niçin Kaynaştırma Yönetici-Öğretmen-Aile Kılavuzu sayfa 61 ve 70 )

Destek Eğitim Odası açılması zorunlu mu?

Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü okul ve kurumlarda "Destek Eğitim Odası" açılması zorunludur. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde eğitim veren okullarda tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrenciler için il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince destek eğitim odası açılır. (Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin 25 inci maddesi ve 03.08.2016 tarihli Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Destek Eğitim Odası Kılavuz Kitapçığı)

Destek eğitim odasında müdür, müdür yardımcısı ve müdür yetkili öğretmen görev alabilir mi?

Okul yöneticileri destek eğitim odasında görev alamamaktadır. Bu kapsamda okul yöneticiliği görevini yerine getiren müdür yetkili öğretmenler de destek eğitim odasında görev alamamaktadır. (7/7/2018 tarih ve 30471 sayılı Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin 25 inci maddesinin (ğ) bendi)

Destek eğitim odasında okul öncesi öğretmeni görev alabilir mi?

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında okul öncesi öğrencilerine destek eğitim odasında verilecek eğitimle sınırlı olmak üzere okul öncesi öğretmenlerine, okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ek ders görevi verilebilir. (Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. Maddesinin  a bendinin 2. fıkrası)

Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme eğitim uygulamaları kapsamındaki öğrenciler hangi derslerden muaf tutulabilir?

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için merkezi sistem sınavlarında okul yönetimi ve ramlar tarafından gerekli önlemler alınır.

İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizmi olan öğrenciler, her tür ve kademede velinin yazılı talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda yabancı dil dersinden muaf tutulabilirler. Bu öğrenciler merkezi sistem sınavlarında, yabancı dil dersi sınavından muaf tutulurlar. Öğrencilerin yabancı dil dersinden muaf olma durumu okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine işlenir. İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizmi olan öğrencilerin yabancı dil derslerinden muaf tutulma dilekçesi işin tıklayınız.

Motor becerilerde yetersizliği olan öğrenciler velinin yazılı talebi doğrultusunda motor beceri gerektiren derslerin uygulamalı bölümlerinden muaf tutulurlar. (7/7/2018 tarih ve 30471 sayılı Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği madde 24)

Okul ders saatlerinde öğrenci Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine gidip eğitim alabilir mi?

Özel eğitim okulunun özel eğitim ve rehabilitasyon biriminde ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde;

a) Normal eğitim yapılan okullarda öğrenim gören engelli bireyler, veli/vasisinin talebi olması hâlinde haftada bir yarım gün,

b) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin;

1) 14 üncü maddesi kapsamında evde eğitim hizmeti verilenler,

2) 16 ncı maddesi kapsamında olup e-Okul sisteminde devam zorunluluğu aranmamasına yönelik işlem yapılanlar,

3) 36 ncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında e-Okul sisteminde devam zorunluluğu aranmamasına yönelik işlem yapılanlar;

örgün eğitim saatleri içerisinde de destek eğitim hizmetlerinden yararlanabilirler. (18/05/2012 tarih ve 28296 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği Madde 25) 

Okul saatlerinde rehabilitasyon merkezine gittiği için haftada yarım gün izinli sayılma dilekçesi için tıklayınız.

Okul Öncesi ve İlköğretim Kademesinde Kaynaştırma Öğrencisi Devamsızlık Sebebiyle Sınıf Tekrarı Yapabilir Mi?

Okul öncesi ve ilköğretim kademesi için kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ancak;

a) Velinin yazılı talebi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir.

b) Bu öğrencilerin okula devam durumları; ilkokul öğrencileri için okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokul haftalık zorunlu ders saati sayısı kadar değerlendirilmesi yapılamayan/puanı girilmeyen öğrenciler ile Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 27. maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mazeretler dışında okula en az bir dönem devam etmeyen öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılır. Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencileri için ise Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-5 Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağına yazılarak e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır hükmüne göre değerlendirilir. (Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 31. Madde)

Ortaöğretim Kademesinde Kaynaştırma Öğrencisi Devamsızlık Sebebiyle Sınıf Tekrarı Yapabilir Mi?

Ortaöğretim Kademesi için tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır.  (Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 36-5)

Evde Eğitim Öğrencisi Devamsızlık Sebebiyle Sınıf Tekrarı Yapabilir Mi?

Evde eğitim hizmeti süresince bu öğrencilerin okula devam zorunluluğu aranmaz ve devam zorunluluğu aranmamasına yönelik e-Okul Sisteminde işlem yapılır. E-okulda Öğrenci İşleri -Öğrencinin sayfasında Öğrenci Dosya Bilgileri-Genel Bilgiler- Özel Eğitim Durumu- Evde Eğitim Alıyor şeklinde işaretlenir. (Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetlerii Yönetmeliği Madde 14-2-g)

Özel Eğitim Öğrencisine Disiplin Cezası Uygulanır Mı?

Özel eğitim ihtiyacı olan zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiilleri gerçekleştirmesi halinde disiplin cezası uygulanmaz. Bu tür davranışlarda bulunan öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi gerekli tedbirleri alır. Ancak görme, işitme ve ortopedik yetersizliği olan öğrencilere ise yetersizliği olmayan öğrencilere uygulanan hükümler uygulanır. (Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 168-5)

Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu ile Ödül ve Disiplin Kurulu'nda kaynaştırma /  bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerle ilgili alınacak kararlarda BEP geliştirme birimiyle işbirliği yapılır.(Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği Madde 22-5)

Kaynaştırma öğrencisi de tıpkı diğer öğrenciler gibi okulun kurallarına uymakla yükümlüdür. Disiplin uygulamalarında amaç öğrenciyi cezalandırmak değil, olumsuz davranışlarının sonuçları hakkında düşünerek bu davranışları tekrar etmemesidir. Bu nedenle, kaynaştırma öğrencinizle ilgili disiplin uygulamasında öğrencinizin uygulamayı tam olarak anladığından emin olmanız gerekmektedir. Rehber öğretmenle işbirliği içinde süreci yönlendirmeniz, öğrencinin gelişimine katkı sağlayacaktır.

BEP Değerlendirmesi Ne Zaman Yapılır?

Öğretmenlerin görev ve sorumlulukları arasında BEP'i uygular ve değerlendirir yer almaktadır. Ayrıca BEP'in İzlemesi ve Değerlendirilmesi öğretim süresince BEP'te belirtilen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının anlaşılması ve öğrencinin performans değişikliklerini gözlemlemek için değerlendirme yapılması önemlidir. Eğitim-öğretim yılının sonunda BEP'te yer alan amaçlara ne düzeyde ulaşıldığını görmek için değerlendirme yapılmalıdır. BEP'te yer alan ve ulaşılamayan amaçlar varsa bir sonraki eğitim-öğretim yılına nasıl aktarılıp aktarılamayacağının kararı verilmelidir. Özetle eğitim öğretim yılı içerisinde ihtiyaç duyulduğu zamanlarda değerlendirme yapılabilir ama eğitim öğretim yılının sonunda değerlendirme yapmak zorunludur. (Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetlerii Yönetmeliği Madde 57-2-b ve Bireyselleştilimiş Eğitim Programı Tüm Öğretmenler İçin Yol Haritası Sayfa 17-18)

İdareciler Evde Eğitim Hizmetinde Görev Alabilir Mi?

Bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin aylık ve ek ders karşılığı okutacakları ders saati sayısı Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı ile belirlenmiştir. Okulda görev yapan müdür ve müdür yardımcıları, söz konusu Karar’ın ekinde yer alan çizelgeye göre verebilecekleri ders saati sayısı kadar evde eğitim hizmetleri kapsamında görev alabilirler.

Öğretmenler Destek Eğitim Odası ve Evde Eğitim Hizmetlerinde Birlikte Görev Alabilirler Mi?

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı Madde 9'a göre bir öğretmen bir hafta içerisinde en fazla 8 saat ek ders görevi alabilmektedir. Buna göre destek eğitim odası ve evde eğitim hizmeti birlikte verildiğinde 8 saat barajı aşılacağından öğretmenlerin destek eğitim odası ve evde eğitim hizmetlerinde aynı anda görev alması mümkün değildir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.10.2022 - Güncelleme: 29.02.2024 12:09 - Görüntülenme: 3170
  Beğen | 13  kişi beğendi